Andre Marie Ampere Kimdir, Elektrodinamik bilimine büyük katkıları olan unutulmaz bilim adamları arasında en ön sıralarda yer alan Ampere, Elektrik akımı tanımını bize kazandıran en önemli bilim adamlarındandır, elektriğin keşfinin öncülerinden birisidir. Elektrik alanı bilindiği gibi manyetik bir alandır ve bu etkinin görülmesi için mıknatıs, hareket ve iletken gerekir. Bu bilim adamı elektromanyetizma yasasını matematiksel olarak formüle etmiş kişidir. Kendisi periyodik cetvel oluşturulmadan 50 yıl önce flor elementinin kimyasal yapısı hakkında bazı keşiflerde bulunmuştur.
1775 yılında Fransa’da doğan Andre Marie Ampere zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası zengin bir işadamı annesi ise ipek tüccarının kızıydı. Bu aile ona entelektüel açıdan heyecan verici bir dönem yaşama fırsatı verdi. Onun döneminde yaşayan Fransız aydınları olan Voltaire ve Jean Jacques Rousseau o sıralarda kilisenin dini eğitim yerine mantık ve bilimin öğretilmesi gerektiğine inanıyorlardı.
Andre Marie Ampere Kimdir Hayatı
Andre Marie Ampere’nin bilime katkısının arka temelinde, babasının zenginliği ve eğitime para harcama konusunda cömertliği ve çok entelektüel bir ailede dünyaya gelmesi gibi en önemli faktörler yatmaktadır. Böylece geçim sıkıntısı ve ekonomik bunalımlar yaşamadan kendisini kolayca eğitime araştırmaya bir bilime adayabilmiştir. Andre Marie Ampere doymak bilmeyen bir bilgi açlığına sahipti bu açlık onu büyük bir bilim insanı yapacaktı. Nitekim daha 13 yaşında babasına ait olan kütüphanede matematik kitaplarını okumaya başladı. Babası da onun bu alanda gelişmesi için hocalar tuttu ve daha fazla matematik eğitimi almasını sağladı. Bununla da yetinmeyen babası onu fizik derslerini alması için de Lion Koleji’ne yolladı. Hem fizik hem de matematik derslerinde kendini çok iyi geliştirme fırsatı yakalamıştı. Kendisi daha 14 yaşındayken Fransız Devrimi meydana gelmişti. 22 yaşına geldiğinde özel matematik dersleri vermeye başladı. Ders vermedeki üstün yeteneği kısa sürede yayıldı ve öğrencileri çoğalmaya başladı. Bu da yaşadığı şehirdeki entelektüellerin dikkatini çekmiştir. Paris’e taşındıktan Sonra üniversite düzeyinde Matematik ve Fizik dersleri vermeye başlayan Ampere; çalışmaları ile dönemdaşı olan matematikçileri etkilemiştir. Bu etki sayesinde üniversitede matematik profesörlüğünün yolu da açılmış oldu.

Elektrik Akımı ve Ampere Keşifleri
Bir elektrik akımı meydana getirme başarısı 1800 yılına dayanmaktadır bu sıralarda çalışmalar yapan bilim insanları bir teldeki elektrik akımının akışının, manyetik pusula iğnesini saptırdığını gördüler. elektromanyetizma ve manyetizma arasında bir bağlantı olduğu, bu sıralarda anlaşılmış oldu. Bir başka bilim insanı olan Arago, Paris Akademisinde bilim toplumuna elektromanyetik etki ile ilgili çarpıcı bir çalışma göstermiştir. Bu bilim toplumunun içerisinde Andre Marie Ampere de vardı. Ampere, bu çalışmadan son derece etkilendi. Elektrik akımı üzerinde daha derin çalışmalar yapmaya karar verdi.
Onun bulduğu şey; birbirine paralel olan 2 bakır telinden aynı yönde elektrik akımı geçtiğinde tellerin birbirini çektiğiydi. Tellerdeki akım zıt yönde akarsa teller birbirini itiyordu. İşte bu keşif 1820 yılında Ampere tarafından yapıldı.
Bu keşiften sonra ampere yasası olarak bildiğimiz çok basit ve temel bir yasa ortaya atıldı: Bu yasaya göre elektrik akımı ile, bu akım tarafından oluşan manyetik alanının boyutu birbiriyle paralel olmak zorundaydı. Bu yasayı James Clerk Maxwell kendini denklemlerinde kullanmıştır.
Manyetizma ve Elektrik Arasındaki İlişki
Andre Marie Ampere’nin başarıları sadece bununla sınırlı değildir. Manyetizma ve elektrik arasındaki ilişki; sanayi devriminin en sağlam temelidir. Sanayi Devrimini başlatan elektrikle çalışan en sağlam elektrik motorlarının çalışma prensibi manyetizma ve elektrik arasındaki ilişkinin keşfedilmesinden sonra oluşturulabilmiştir. Ampere, elektrodinamik moleküllerin iletken tellerde hareket ederek manyetik olaylara neden olduğunu ortaya atmıştır. Çalışmaları felsefe ve astronomi alanına da giren Ampere, çok yönlü bir bilim adamıydı. Kendisi kimya alanında periyodik cetvel oluşturulmasından Çok önce 48 elementin doğru bir şekilde tablolaştırılmasını öneren ilk bilim insanıydı, öyle ki alkali metalleri alkali toprak metalleri ve halojenleri de tasnif edebilmişti. Elektroliz yöntemini de o sıralarda ortaya atan bu bilim insanı SI birim sisteminde kullandığımız elektrik akımı birimi olan amper kavramını tanımlayan kişidir. Fransız ihtilalinden sonra bilim ve mantık üzerine çalışmalar gittikçe hız kazandı. Ampere de bu döneme rast gelen ve bu alanda çalışma imkanı bulabilen bilim insanlarından biridir.
[…] Daha Cesur Olmak İçin Bunları Yapın Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Andre Marie Ampere Kimdir? – Unutulmaz Bilim Adamları Parmaklarda Sararma Nedir ve Nedenleri Nelerdir? Satranç Nasıl Oynanır – Kuralları […]
[…] Daha Cesur Olmak İçin Bunları Yapın Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Andre Marie Ampere Kimdir? – Unutulmaz Bilim Adamları Parmaklarda Sararma Nedir ve Nedenleri Nelerdir? Satranç Nasıl Oynanır – Kuralları […]
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli