SON YAZILAR

Asteroitler İle Nasıl Başa Çıkabiliriz, Çok Mu Geç Kaldık ?

 Asteroitler İle Nasıl Başa Çıkabiliriz, Çok Mu Geç Kaldık ?
Okunuyor Asteroitler İle Nasıl Başa Çıkabiliriz, Çok Mu Geç Kaldık ?

Asteroitler, bize Dünya nın oluşumu sırasında parçalanmış görüntülerini çağrıştırır, ancak bu her zaman böyle değildir. 2 Haziran 2018’de, yaklaşık altı fit uzunluğundaki uzaydan gelen kaya Dünya’nın atmosferine çarptığında ve Güney Afrika üzerinde olağanüstü bir şekilde patladığında dünya bir şok yaşadı. Patlamanın karadan birkaç mil yukarıda olduğu göz önüne alındığında, hiç kimse tehlikede değildi.

Arizona da ki Catalina Sky Survey gözlemevi, asteroidi gören ilk gözlemcilerdi. Gelen asteroit, koyu renkliydi ve boyu küçüktü, bu nedenden dolayı çok sönüktü. Bilim adamları, bu kadar küçük bir parçayı tespit etmeyi başardılar, ancak birkaç saat sonra Dünya atmosferine çarptığı göz önüne alındığında, biraz da ürpermedik değil. O kaya insanlara zarar vermedi, ama her zaman bu kadar şanslı mıyız? Gelin bu sorunun cevabını beraber arayalım.

2 Haziran 2018’de Güney Afrika Üzerinde Atmosfere Çarpan Asteroit in Görüntüleri

Asteroitleri İnceleyelim

Bir asteroidin atmosferde yanarak kül olması, boyutu, bileşimi ve hızı ile alakalıdır. Kayanın boyutu her zaman önemlidir, ancak bileşimde asteroitler üç e ayrılırlar.

-M tipi kayalar metallerden, çoğunlukla demir ve bazı platin grubu metallerden oluşur.

-Karbonlu kondrit asteroitler olan C tipleri, organik bileşikler ve sudan oluşur. Bu asteroitler genellikle oldukça karanlık olurlar ve tespit edilmeleri zordur.

-S tipiler ise, 460 fit (140 m) ve üzeri asteroitlerdir. Bu büyüklükteki bir asteroit bir şehrin yakınına sıkışırsa felaket olur, ancak kitlesel yok oluşlara neden olmaz. Bununla birlikte, kalabalık bir şehre doğrudan düşerse birçok ölüme neden olacaktır. Tıpkı bir nükleer savaş başlığı gibi. Bir okyanusa çarparsa dev tsunamilere neden olur.

Yaklaşık 1500 fit (457 m) ve daha yüksek bir asteroit, harap olmuş bir kıta ölçeğinde bölgesel bir felakete neden olabilir. 3000 fit (914 m) ve üzeri mesafeden sonra, yok olma seviyesinde bir olaydan bahsediyoruz. Dinozorları öldüren asteroit yaklaşık 6 mil (9.5 km) uzunluğundaydı.

Asteroitler

Peki Asteroit Tehlikesi İçin Ne yapabiliriz ?

Böyle Senaryoları bilim kurgu filmlerinde gördüğümüzde bile ürperiyorduk ki NASA Dünya’ya çarpabilecek asteroitleri tahmin edebilen bir ekibin kurulduğunu duyurdu. Bilim adamları dünyanın yörüngesinin yakın çevresini tarayacak, herhangi bir tehlike varsa birkaç gün içinde gerekli makamlara iletecekler.

Tehlikeli bir asteroit Dünya’dan ne kadar uzakta olursa, bilim adamlarının ne yapacaklarına karar verme süreleri o kadar çok olur. Yeterli süre olmadan, bir asteroit veya kuyruklu yıldız büyükse ve c tipi gibi karanlık bileşenden oluşuyorsa yapacak hiçbir şey yoktur. Aslında, bilinen hiçbir asteroit, yüzyılı aşkın süredir önemli bir tehdit oluşturmuyor.

NASA’nın bir asteroidin Dünya’ya çarpmasını engellemek için bazı planları var. Bunlardan biri çarpma yaklaşımı, asteroide yüksek hızda itilen bir cisimle vurmak. Fikir onu parçalamak değil yani yavaşlatmak. Asteroitler saniyede 12 mil (19 km) hızla hareket eder, bu nedenle küçük bir yavaşlama bile Dünya nın zeminine çarpmadan atmosferde yanarak kül olmasını sağlar. Diğer plan ise asteroidlere uzay boşluğunda müdahale edilerek yönünün değiştirilmesidir veya nükleer bir bomba atarak onu parçalara ayırmak da olabilir, İler ki yıllarda neler olacak hep beraber göreceğiz.

Katil Sivrisinek Türünün Genetik Kökeni Araştırıldı” adlı yazıma da bakmayı unutmayın. Görüşmek üzere.

Kaynak

Yorum Yap

Yapılan Yorumlar
1
  • Yaşanabilir Gezegen Bulunmuş Olabilir – Weblogum
    Yaşanabilir Gezegen Bulunmuş Olabilir – Weblogum
    Konu Sahibi
    ziyaretci
    2 sene önce

    […] kategorisinde yazmış olduğum asteroitler hakkında ki yazıya da bakmayı unutmayın. Hepinize sağlıklı günler […]

    Cevapla
    28