Başlat: Ready Player One bir siberpunk filmi olarak bu türün takipçilerini memnun edecektir. Özellikle video oyunu severler için baştan çıkarıcı bir seyir şöleni sunuyor. Hem konusu hem de efektleri itibariyle çok başarılı bir film olmuş. İncelikli senaryosu günümüz dünyası ile de bağlantı kuruyor.
Başlat: Ready Player One Konusu
Film 2045 Amerika’sında geçiyor. Ana karakter Wade, çok katlılar olarak adlandırılan fakir bir bölgede teyzesiyle birlikte yaşıyor. Bu kasvetli yenidünyada insanlar video oyunlarına kendilerini kaptırmışlar. Çöplüğe dönüşmüş dünyada bu tepkileri şaşırtıcı olmuyor.
Wade’ın ailesi kriz dönemini atlatamamış. Öte yandan yaşadığı şehir Columbus, video oyunları endüstrisi sayesinde dünyanın en hızlı gelişen şehri olmuş. Wade, bir genç olarak sanal gerçeklik oyunlarının sıkı bir takipçisidir. Nihayetinde James Halliday’ın ölümü sonrasında OASİS’in kontrolü için yapılan büyük yarışa katılır.
Gregarious Oyunları ve OASİS
Gregarious oyunları Halliday ve Morrow tarafından başlatılmış. İnsanların kaçış aradığı bir zamanda James Halliday bu ihtiyacı karşılayarak bir kahramana dönüşmüş.
Filmin çoğu insanların her istediğini yapabildiği OASİS isimli sanal evrende geçiyor. Pek çok insanda sanal gerçeklik bağımlılığa dönüşmüş. Ve tabi bu bağımlılığı sömüren başka kuruluşlarda var. Bu sebeple OASİS’in kontrolünü doğru kişinin alması çok önemli bir hale gelmiş. Yarışma sonunda Paskalya yumurtasını bulan kişi OASİS’in yeni efendisi olacak.
Ready Player One Karakterleri
Ana karakter Wade Watts, ailesini kaybetmiş ve zor bir hayat yaşıyor. Sanal gerçekliğe kaçmasının altı bu anlamda dolduruluyor. Artemis ya da diğer adıyla Samantha karakteri ise kendini babasının mahvoluşu sonrası durumu düzeltmeye adamış. Bu karakterin misyonuna biraz daha yer verilebilirdi. Film uzun ama aksiyon sahneleri ile doldurmuşlar. Karakterlerin derinliği bu yüzden eksik aklıyor. Üstelik uzun da bir film yani bu durum yaklaşımdan kaynaklanıyor. CGI ve aksiyona karakter derinliğinden daha çok önem verilmiş.
Yüzeysel karakterlere bir diğer örnekte baş kötüsü Nolan Sorrento’da görülüyor. Sürekli aşağılanan bir karakter var. Ama yaptığı kötülükler film sürecinde yeterli oranda gösterilmediğinden altı boş kalmış. Mesela borçları devralması ya da insanları sömürmesi anlatılabilirdi.
OASİS’in babası diyebileceğimiz James Halliday ise çekingen dahi olarak aslında sık karşılaştığımız bir portre çiziyor. Ogden Morrow ise James Halliday’ın ortağı ve en yakın arkadaşıdır. Ancak yollarını ayırmak zorunda kalmışlardır.

Genel Değerlendirme
Ready Player One, pek çok açıdan başarılı denebilir. Ancak süre çok uzun ve sürekli aksiyon var. Bu durum hem olumlu hem de olumsuz karşılanabilir. Tehlikeli yerlere çok kolay girmek de yine çok yaygın bir klişe olarak bu filmde de yer almış.
Eğer tercih edilseymiş çok başarılı bir distopya olabilirmiş. Gençliğe zaten hitap ediyor yani yaş grubunu biraz yükselmenin bir sakıncası olmazdı. CGI başarılı yapılmış. Ama yoğunluğu sebebiyle göz yorduğu oluyor.
Filmin ana fikrinde de bazı gitgeller var. Önce oyun bağımlılığını eleştirir gibi ilerliyor ardından bu evren çok değerli diyor. En sonunda ise ortayı bulmaktan bahsediyor.
Filmin iyi tarafı illüzyonun kötü yaşam koşullarına sahip insanları nasıl cezbettiğini anlatıyor. Video oyunu bağımlığı, sporlar dallarındaki aşırı fanatiklik ve manga çılgınlığı gibi dünyadaki pek çok şeyle paralellik var.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli