Gürültü Engelleyici Kulaklıklar, Ne yazık ki birçok ortamda harici gürültü kulaklıklardan gelen sesi bastırabilir, bozabilir veya engelleyebilir. Uçakta veya kalabalık bir sokakta müzik dinlemeyi denediyseniz, bu sorunun çok farkında olacaksınız. Motorların uğultusu, arabaların gürültüsü ve insanların sesleri müziği duymalarını zorlaştırır. Modern teknoloji sayesinde artık gürültüyü engelleyen kulaklıklar satın alabiliyoruz ve müzik dinlemenin tadını eskiye nazaran daha iyi çıkarabiliyoruz. Bunlara gürültü engelleyici kulaklıklar denir. Peki gürültü engelleyici kulaklıklar nasıl çalışır?
Gürültü önleyici kulaklıklar, aktif veya pasif olarak sınıflandırılır. Teknik olarak konuşursak, her tür kulaklık gürültüyü pasif bir şekilde azaltabilir. Bunun nedeni, kulaklığı yapmak için kullanılan malzemelerin özellikle yüksek frekanslarda belirli ses dalgalarını engellemesidir. Kulaklığınızın işlevini koyduğunuz sürece, bir miktar dış gürültüyü bastırmayı hayal edebilirsiniz; ancak, bu temel bastırma çoğu durumda yeterli olmaktan uzaktır.
Pasif Gürültü Engelleyici Kulaklıklar
En iyi pasif gürültü azaltma kulaklıkları, gürültü filtreleme performansını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış yarı dairesel kulaklıklardır. Bu tür kulaklıklar, yüksek yoğunluklu köpük veya diğer ses emici malzemelerle doldurulduğundan sıradan kulaklıklardan daha ağırdır. Tüm bu ekstra ağırlık, gürültüyü yaklaşık 15 ila 20 desibel (dB) azaltabilir. Ancak jet motorunun kabinde 75 ila 80 dB gürültü ürettiği düşünüldüğünde, pasif modelin bazı ciddi sınırlamaları olduğu açıktır. Aktif gürültü önleyici kulaklıkların devreye girdiği yer burasıdır.
Aktif Gürültü Engelleyici Kulaklıklar
Aktif gürültü önleyici kulaklıklar, pasif tipteki tüm işleri tamamlayabilir. Yapıları, yüksek frekanslı ses dalgalarına karşı bir bariyer oluşturur. Düşük frekanslı ses dalgalarını aktif olarak kaldırarak, ek bir gürültü azaltma seviyesi de ekler. Bunu, gürültüyü her açıdan taklit etmek için kendi ses dalgalarını yaratarak yaparlar.
Bu tür kulaklıkların mikrofonları ortam gürültüsünün frekanslarını alır. Kulaklığın içindeki dijital sinyal işlemcisi, hangi tür ses dalgasının istenmeyen gürültüyü ortadan kaldıracağını ve gerekli ses dalgasını oluşturacağını doğru bir şekilde hesaplayacaktır. Fizik kanunlarına göre frekansları birbiriyle 180 derece faz dışı olan ses dalgaları birbirini iptal ederek sessizliğe neden olur. Açık olmak gerekirse, iki dalga aynı genlik ve frekansa sahip olduğunda ve tepe noktaları ve çukurları hizalandığında, birbirlerini iptal edecekler. Buna yıkıcı müdahale denir.

Kulaklıkların gürültü azaltma etkisini elde etmek için birkaç bileşene ihtiyaç vardır:
Mikrofon: Kulaklıkların içine yerleştirilen bir mikrofon, kaçınılmaz olarak pasif harici “dinleme” sesleri üretecektir.
Gürültü iptal devresi: Benzer şekilde, kulaklıklara yerleştirilen bir elektronik devre, mikrofondan girişi algılar, gelen dalganın frekansını ve genliğini belirler ve bir gürültünün “parmak izi” oluşturur. Daha sonra gürültüyle ilgili dalga ile 180 derece faz dışı yeni bir dalga oluşturur.
Hoparlörler: “Ses önleyici” hoparlörler tarafından oluşturulan gürültü giderme devresi, normal sesinizle kulaklıklara yönlendirilir. Çaprazlama sesleri, yıkıcı girişim yoluyla gürültüyü ortadan kaldırabilir, ancak normal seslerde gerekli olan ses dalgalarını etkilemeyecektir.
Pil: “Aktif” terimi, bir gürültü azaltma etkisi oluşturmak için sisteme enerji eklenmesi gerektiği anlamına gelir. Bu enerjinin kaynağı şarj edilebilir bir pildir. Bu bileşenlerle, gürültü önleyici kulaklıklar gürültüyü ek 20 desibel azaltabilir. Bu, çevresel gürültünün yaklaşık %70’inin etkin bir şekilde engellendiği anlamına gelir. Bu nedenle, bu azaltma oranı gürültü önleyici kulaklıkları uçak ve tren yolculuğu, açık ofis ortamları veya yüksek arka plan gürültüsü olan diğer yerler için gerekli kılar.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli