Konuşurken Neden Hareket Ediyoruz? 1970’lerin başında, Chicago Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan David McNeill, Paris konferans salonunda konuşurken tuhaf bir şey keşfetti. Odanın arkasında, McNeill’in sözlerini doğru bir şekilde ifade etmek için bir kadın kollarını kullanarak konuşuyordu.
Sonra kadının bir tercüman olduğunu fark etti ve konuşmasını Fransızcaya çevirdi. Bu nedenle, kadının elleri McNeill’in söyledikleriyle aynıdır, ancak aynı dili konuşmazlar. McNeill’e göre bu an, ömür boyu sürecek araştırmalara yol açan bir iç görüyü tetikledi: jestler ve konuşma göründükleri kadar ayrı değil.
Son 40 yılda jest araştırmacıları, jestlerin konuşma ile ne kadar yakından ilişkili olduğunu gösterdi. İnsanlar hangi dili veya kültürü konuşurlarsa konuşsunlar konuştuklarında hareket ederler.
Fikirler vücut diliyle ilişkilidir
Daha önce hiç hareket görmemiş olsalar bile (örneğin kör doğan insanlar) konuşurken bile hareket edecekler. Benzer şekilde, bir kişinin konuşması herhangi bir nedenle (kekemelik gibi) kesintiye uğradığında, jestleri, yüz ifadeleri ve vücut dili de değişecektir.
Aslında, hareket ve dil o kadar yakından ilişkilidir ki, diller arasındaki farklılıklar, jestlerdeki küçük farklılıklar olarak ortaya çıkar. Başka bir deyişle, fikirlerinizi nasıl ifade ettiğiniz, onları harekete geçirmenizle ilişkilidir.
Hareket uyumsuzluğu
Araştırmacılar özellikle jestler ve konuşma uyuşmadığında ilgilenirler. Uyumsuzluk, zihinde olup bitenlere dair değerli bir pencere olabilir. Chicago Üniversitesi’nde başka bir psikolog olan Susan Goldin-Meadow, “fonetik hareket uyumsuzluğu” adı verilen onlarca yıllık bir araştırma başlattı.
Örneğin, çocuklar yaklaşık 7 yaşına gelene kadar, daha kısa ve daha geniş bir bardağa büyük bir bardak su dökülürse su miktarının aynı kalacağını fark ederler. Daha kısa bardakların daha az su içerdiğini düşünüyorlar. Nedenini açıklaması istendiğinde, bazı çocuklar camın daha geniş olduğunu belirtirken, diğerleri “daha kısa” dedi. Aslında aynı şeyi söylemek isteyen bu çocuklar arasındaki anlaşmazlıklar, her iki yönün de önemli olduğunu bilinçaltında anladıklarını göstermektedir. Bu uyumsuzlukları tespit edebilen öğretmenler, öğrencilere yükseklik, genişlik ve hacim arasındaki ilişkiyi anlamaya hazır olduklarını söyleyebilirler.

Çocuklarda beden dili
Konuştuğumuzda, düşüncelerimizi ifade etmek için kelimeleri kullanırız. Jest yaptığımızda düşüncelerimizi ellerimize koyarız. Ancak jestler sadece düşüncelerimizi göstermez, aynı zamanda düşünmemize de yardımcı olur. Küçük çocukları konuşurken hareket etmeye ve el hareketleri yapmaya teşvik edin ve daha fazla kelime üretmeye başlayın. Onları jest yapmaya teşvik eden yetişkinler, çeşitli problem çözme görevlerinde daha iyi bir iş çıkaracaktır. Fikirleri harekete geçiren şeyler, bizi ustalaşmamız gereken şeylerde ustalaşmaya yaklaştırır. McNeill’in dikkatini Paris oditoryumunda çeken şey bir bakıma buydu. Farklı bir dilde ve farklı bir zihinde kendi düşüncelerinden süzülmüş yan bakıştı.
Konuşurken Neden Hareket Ediyoruz, yazımızın sonuna geldik. Diğer Yazılara Göz Atmayı Unutmayın. ( Saç Dökülmesi Nedir ? Kellik Tedavisi )
[…] Ne İyi Gelir ve Neler Uygulanmalı Konuşurken Neden Hareket Ediyoruz? Saç Dökülmesi Nedir ? Kellik Tedavisi Çocuklarla İzlenebilecek Animasyon Filmleri […]
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli