Rene Descartes Kimdir? Matematik biliminde isimlerini tarihe kazıyan birçok bilim adamı var. Bu bilim insanları arasında öne çıkan bilim insanlarından biri de Rene Descartes’tir. Analitik geometri, geometrinin en zevkli konularından biridir ve bu konu, tarihin en büyük matematikçilerinden biri olan Rene Descartes tarafından ele alınmıştır. Kendisi, 1596 yılında doğmuş ve 1650 yılında bu dünyadaki yaşamını noktalamıştır. O yıllarda, geometride çözülmesi çok zor olan analitik geometri problemlerini, cebir ile basitleştirmeyi başardı. Şimdi okullarda x ve y düzlemleri üzerinde, iki nokta arasındaki mesafenin bulunmasından tutun da, grafik üzerinde kolayca çözülebilecek yüz binlerce farklı problemin en kolay yolları, Descartes’in ortaya attığı çözümlere dayanmaktadır.
Fransız asıllı olan bu bilim insanının babası başarılı bir avukattı. Annesi de seçkin bir aileden geliyordu. O daha 1 yaşında iken annesi öldü. Descartes’i büyüten babaannesi ve amcası oldu. Rene 8 yılını felsefe mantık ve teoloji öğrenmek için harcadı. Fizik ve matematik alanında da 2 yıl boyunca aralıksız ders aldı. Çok soru sorması, hocalarının dikkatini çekiyordu. Çünkü Rene Descartes, soru sorarak öğrenmenin daha kolay olacağını o zamanda keşfetmişti. Bu adamın matematikten büyük bir zevk almasının nedeni; kendi deyimi ile, matematikte sebep sonuç ilişkilerindeki kesinlik olması ve mantığa yüzde yüz hitap etmesiydi. İki kere iki dörttür ve bu kesin bir bilgi olarak herkes tarafından kabul edilir.
Fakat 20 yaşında medeni hukuk alanında lisansını tamamladı. Descartes babası gibi bir avukat olduysa da içindeki matematik sevgisi hiç eksilmedi. Hollanda’ya giderek; askeri mühendislik eğitimi aldı. 23 yaşına geldiğinde ise, Descartes, matematik alanında yeni keşifler yapması için gerekli olan bütün temel bilgiye sahip olduğunu biliyordu. Kendisinin deyimi ile, yeni matematiksel keşifleri, gördüğü rüyalarda kendisine rehberlik eden bir ruh sayesinde geliştirmişti.
Rüyasında kendisine yardımcı olan bu varlık; ona bilimsel metodu ve analitik geometriyi hatta felsefeyi yeni bir bakış açısı ile değerlendirmesi konusunda teşvik ediyordu. 18 sene boyunca hiç bir keşif olmadı. Descartes 18 yılın sonunda orijinal fikirlerini o zamanın en ünlü bilim dergilerine gönderdi ve yayınlattı. Kendisi şu metodu uyguluyordu:
– Şüpheleri varsa onları ortadan kaldıracak sağlam dayanaklar bulmak
– Problemi ufak parçalara ayırarak çözmek
– Basit temel bilgiden yola çıkarak yavaş yavaş karmaşığa doğru ilerlemek
İlk defa sayıların üssü kavramını ortaya atan bilim insanıdır. X.x.x yazmak yerine x üzeri 3 yazılması gerektiğini belirtmişti. Eğriler ve eğriler üzerinden geçen teğetler diferansiyel analizin konusuydu ve hem Descartes hem de Fermat isimli bilim insanı, kalkülüs alanında yeni fikirlerle çıktılar. Descartes, kiliseden ve aforoz edilmekten çekindiği için, güneş dünya ve uzay üzerinde araştırmalarını ve ön görülerini saklı tuttu.
Bu ünlü bilim insanı, hayatı boyunca hiçbir maddi sıkıntı yaşamadı. Zaten babası çok zengindi ve ondan kalan arazilerin gelirleri, ona ömür boyu yetti. Zatürre hastalığına yakalanan Descartes 53 yaşına geldiğinde öldü. Öncesinde çeşitli okullarda, öğrencilere matematik öğretiyordu. Kendisi, analitik geometri alanında gelecek nesle yeni bir ufuk açtı. Kalkülüs ve diferansiyel denklemlerin oluşturulması ve çözümlenmesi konusundaki katkıları çok önemliydi.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli